Zpět na výpis

Změní koronavirus realitní trh?

Koronavirus mění svět, mění ekonomiku. Změní také realitní trh?  Jsme na prahu krize? Spousta mých klientů se ptá, jaké důsledky bude krize mít. Spadne realitní trh? Klesnou "konečně" ceny? Otevře se "realitní Praha" znovu Čechům? Nastane situace, kdy bude možnost masověji investovat do nemovitostí?

 

Jedno je jisté už teď: ceny nemovitostí nerostou, zmrazily se. Vše nyní bude záviset na tom, jak dlouho nám bude trvat vrátit se zpět do života. A především - vrátit zpět do života ekonomiku. Čím déle to potrvá, tím negativnější vliv bude mít koronavirová krize na nemovitosti.

Horší krize byla v roce 2009

Popravdě, ani ekonomové sami netuší, co se bude dít. Ale pokud se podívám na predikce, souhlasil bych třeba s Lukášem Kovandou, členem Ekonomické rady vlády: "Tahle krize bude kratší než v roce 2009. Nikoliv čtyři roky, ale třeba dva roky. Jsem optimista i kvůli tomu, že krize nevzešla z ekonomiky, ale z epidemie."

Ano. Ekonomika byla před příchodem viru zdravá. To může být klíčová výhoda.

V současném realitním vyčkávání může pomoci i opatření ministerstva financí, které umožňuje odklad splátek hypotečních úvěrů. To znamená, že i lidé, kteří se dostali vinou koronavirové krize do ekonomické tísně, nebudou muset okamžitě prodávat své nemovitosti. Počkají si na oživení ekonomiky a na možnosti nového zaměstnání či nových podnikatelských možností. V případě, že se podaří ekonomiku nastartovat rychle, čemuž pevně věřím i díky výše zmíněným faktům, ceny nemovitostí nijak výrazně neklesnou.

Zároveň může hrát v cenové otázce roli také případný konzervatismus developerů. Nedá se očekávat, že se nyní pohrnou do nových stamilionových projektů. V době, která není jistá, se jim nejspíš nebude chtít investovat do nových projektů.  Co to znamená? Myslím, že bytů, třeba v Praze, nakonec nepřibude tolik. Myslím, že výstavba se trochu omezí. Což paradoxně "pomůže" již existujícím realitám udržet si cenu. 

Čísla: Vyšší procenta to nebudou

Hodně mých klientů chce znát čísla. Klesnou reality o pět procent? O deset? O dvacet? O padesát? Poslední týdny jsem v českých médiích přečetl snad všechny rozhovory s experty na reality - a všichni mluví podobně, jako já. Myslí si, že pokud budou ceny klesat, tak jen minimálně, v jednotkách procent.

Samozřejmě, pořád je to věštění. Nevíme ještě nic. Může nastat naprosto opačná situace. Ekonomiku se nepodaří nastartovat, nezaměstnanost skokově vzroste, banky by neakceptovaly další odklady splátek, čímž by své klienty nutily do prodeje nemovitostí.

To bychom se dostali do fáze podobné velké finanční krizi v roce 2009, která na reality tvrdě dopadla.  Vznikl by převis nabídky nad poptávkou, ceny by výrazně klesaly. Tento scénář by ale naše vláda neměla dopustit. Navíc já opravdu věřím české ekonomice.

Vždycky jsem byl racionální, nehysterický člověk, snažil jsem se nepanikařit - samozřejmě na základě potřebných argumentů a dat. I proto, opakuji, si myslím, že dojde spíše k zabrzdění, nikoliv k pádu realitního trhu. Zastaví se, ceny nemovitostí nebudou růst, možná zaznamenají drobnější pokles v jednotkách procent, aby po cca roce opět začaly růst.

K oživení realitního trhu v mnou předpokládaném horizontu jednoho roku může pomoci i snížení úroků - je velmi pravděpodobné, že hypotéky budu v následujících měsících levnější.

Efekt, byť krátkodobý, by mohlo mít i případné zrušení daně z nabytí nemovitých věcí.

Nezapomínejme především nato, že nemovitosti jsou dlouhodobé investice. Historie potvrzuje jejich dlouhodobý růst a je tedy vysoce pravděpodobné, že v horizontu několik let prostě budou, jejich ceny vyšší, než když tu byl nějaký koronavirus. Nemovitost se dlouhodobě vyplácí. V jakékoliv době.

A hlavně - ostatní krize jsme přežili, přežijeme i tuto. Není totiž ani zdaleka nejhorší.

Pokud máte jakékoliv dotazy, neváhejte se na mě obrátit. Článek je psaný v obecné rovině, ale situace a potřeby klientů jsou samozřejmě individuální. A tak se na ně musí nahlížet a přistupovat k nim. Jsem připraven vám pomoci!

 

Další články k přečtení

Přečíst
Přečíst
Přečíst

Kontaktujte nás

Petr Hornát
Qara
Rezidia
Care invest

K personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti využíváme soubory cookie. Používáním tohoto webu souhlasíte.

Souhlasím